1969 yılında mevzuatımıza dahil olan 1163 sayılı Kooperatif Kanunu, zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğramakla birlikte özü koruyarak, günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de güncel olarak kullanımı sürmektedir.
Kooperatif hukuku dediğimiz kavram ise bu kanuna uygun olarak kurulmuş olan her bir kooperatifin,
Yönetim kurulları, genel kurulları, üye sayısı, üyeliğe giriş çıkış esasları, aidat giderleri vs. tüm kavramlarını inceleyen kooperatifin kuruluşunu, yürürlüğünü ve sona ermesini barındıran hukuk dalıdır.
Kooperatif kurulumu noktasında, birçok odadan bilgi alınabildiği gibi, direkt olarak bakanlıklar aracılığıyla da kooperatifler kurulabilmekte olmasına rağmen;
- Kooperatif ana sözleşmesinin hazırlanması, değiştirilmesi
- Üyelik esaslarının belirlenmesi, değiştirilmesi
Kooperatifin yapacağı ticari işlemlerde, yönetim kurulunun sorumlulukları gibi birçok alanda avukat desteği alınması gereken hukuk dallarından bir tanesidir. Nitekim, 1969 yılında mevzuatımıza dahil edilmiş bir kanuna dayalı olarak kurulan kooperatiflerin, güncel durumlarında 1163 sayılı kanunun ön görmediği birçok sorunla karşılaştığı görülmektedir. Bu halde, kooperatiflerin kuruluş anından itibaren bir avukat desteği alarak, kooperatif faaliyetlerine başlaması, daha yerinde olacaktır.